Kesän kunniaksi ajattelin kokeilla vierailevaa opettajaa ja Krista Equstomista pääsi paikalle kiireidensä keskeltä.

Krista on centered riding-ohjaaja, mutta omien sanojensa mukaan on vaikea erotella sitä, mikä opetukseen tulee cr:sta ja mikä muualta.

Aloitimme tunnin istunnan miettimisellä käynnissä, kuinka keskivartalo saataisiin napakaksi ja lopettamaan jousto, vatsarutistuksella ylävartalo pystyyn eikä takakenoon ja jalustinhihna osoittamaan maata kohti eikä taakse.

Kevyessä ravissa tasaisen tuntuman löytäminen on ollut hankalaa. Cinderellan vahva ohja on vasen oikean jäädessä helposti tyhjäksi. Näinollen oikeaan on helpompi asettaa ja taivuttaa eli oikeassa kierroksessa on mukavampi meno. Krista neuvoi pitämään tyhjästä ohjasta tasaisen tuntuman ja myötäämään tai liikuttamaan vasenta molemmissa kierroksissa, millä Cinderella saatiinkin mukavan tasaiseksi, joskin alkuverkassa olisi hyvä päästä myös jumppaamaan kaulaa letkeämmäksi.

Laukka on vaikein askellaji istua. Olen ilmeisesti vuosien ajan kiinnittänyt itseni satulaan puristamalla alapohkeella lonkan ollessa jotakuinkin jäykkä ja joustamaton ja liike on tullut ulos keskivartalon rytkytyksenä. Krista on yrittänyt näyttää, että lonkan kuuluisi olla se joustava osa. Alapohjepuristuksesta on seurannut kiusallinen kannuksen jättämä karvaton laikku vasemmassa kyljessä sekä se, että laukassa kääntäminen on ollut erinomaisen vaikeaa. Alapohjepuristus on ollut myös tärkeä laukkaa ylläpitävä apu, sillä nyt sen irroittamista yrittäessä putoaa Cinderella raville sen kummemmin kyselemättä. Ohjeena oli nyt ajatella reisiä ylös (kuulostaa tuoli-istunnalta), lonkkaa koukkuun ja jakkaralle kyykistymistä askeleessa. Sisäistuinluun tulisi tehdä ympyrää taaksepäin kuten taaksepäin pyöräillessä. Minulta kuulemma jää laukan liitovaiheen istuminen väliin, vaan suoralla lonkalla työnnän hevosta laukassa vielä enemmän alamäkeen. Varpaat pitäisi saada eteenpäin lopettamalla lonkan ulkokierto ja istumalla leveämmin. Vaikeaa. Motivaattorina on kyllä se, että kun onnistuu tekemään, kuten sanotaan, ei ratsastaminen ole enää niin raskasta, vaan perusasento pysyy yllä vähemmällä työllä.

Treenit jatkuvat tällä viikolla, toivottavasti uuteen asentoon vääntäytyminen alkaisi onnistua!