Juuri kun voisi huokaista helpotuksesta...

1. näytös

Torstai-ilta Nummelan Citymarketissa, lampaankylkirivi puoleen hintaan, menossa vanhaksi. Ei kun uuniin juuresten kanssa ja iltaruoka hoidossa. Maistui hyvin, samoin kuin lasillinen uuden maailman Shirazia. Tämä siis emännälle. Torkahdus sohvalla ja havahtuminen kovaan rouskutukseen. Lautanen pöydällä, luut poissa, koira onnellinen, omistajalla kylmä hiki. Soitto päivystävälle eläinlääkärille, eipä sitä voi oksettaakaan, kypsät lampaanluut lohkeilevat teräviksi paloiksi ja voivat juuttua ruokatorveen. Kypsät luut eivät siis kuulu kotikoiran ruokavalioon, kypsän kanan lisäksi vaarallisia ovat lammas ja sika, nauta kai ei niin kovin. Raa'at luut ovat ok ainakin barffikoiran kupissa. Seuraa, ulostaako se normaalisti. Tuo se sitten sairaalaan, jos sillä tulee maha kipeäksi.

2. näytös

Perjantai Haikalassa. Omistaja konttaa ulkona koirankakkojen perässä ja puristelee kakkapussia huolellisesti. Paljon luumursketta normaalin ulosteen seurassa. Koira voi hyvin.

3. näytös

Hankitaan kotiin parafiiniöljyä ja lääkehiiltä, purkkiparsa unohtui. Vastaisen varalle, nyt kun ongelmia ei onneksi tullut.

4. näytös

Lauantaín ja sunnuntain välinen yö. Koira yökkii, kakoo ja oksentaa. Sänkyyn. Kylmä hiki palaa omistajan iholle. Valvotun yön jälkeen soitto eläinsairaala Aistiin. Kakooko se koko ajan? Ei. Haluaisin tuoda sen silti sinne arvioitavaksi. Niin, se on vähän kustannuskysymyskin. Halpa hinta mielenrauhasta, toisin sen kuitenkin. Selvä.

Koira tervehtii innoissaan eläinlääkäriä. Jaa, tungit sormet kotona sen kurkunpäähän asti? Onpas kiltti koira, kun antoi niin syvältä kaivaa. Juu, tämä status on kyllä ihan normaali, halusit sitä kuvantamista myös? Et ole tiineenä? En ole. Juu, halusin. Natiivimahan äärellä lääkäri ja eläinlääkäri. Anatomia varsin samanlaista kuin ihmisellä, ainakin filmillä. Keuhkot kauniit ja ilmatäyteiset, sopet siistit ja terävät. Maha pieni, maksa normaali, ohutsuoli ei juuri erotu ja paksussa suolessa normaali haustraatio ja ilmatäyteisyys, runsaasti ulostetta tulossa. On siis syötetty runsaasti kuitupitoista ja lorauteltu parafiiniöljyä sekaan, varmuuden vuoksi.

Eläinlääkäri arvelee, että Hanilla on vatsaflunssa. Se on tavallista nuorilla koirilla ja nyt liikkeellä. Annetaan sille pahoinvoinninestolääkettä. Jaa, ei tarvitse reseptiäkään, että sattuu ihan kotona olemaan? Sattuu.

Omistaja ei usko, kyllä tämä niihin luihin liittyy. Lähtee kotiin kuitenkin ja salaa oikein helpottuneena. Jatkaa ulosteen seulomista. Mukana oleva luu alkaa pehmentyä päivä päivältä. Olikos se niin, että koira on alkujaan jätteensyöjä? Olisipa tämäkin!