Katri kävi viime vuonna pitämässä valmennuksia tallillamme, mutta koska Cinda oli sairauslomalla eikä minkäänlainen valmentautuminen tai kisaaminen ollut ajankohtaista, ei aihe kiinnostanut minua. Nyt tilanne on jo toinen, joten ilmoittauduin mukaan Ratsutila Rusthollin järjestämälle luennolle 30.9.

Katri valmentaa NLP-menetelmällä, jonka avulla henkilön henkisestä pääomasta pyritään saamaan mahdollisimman paljon irti jopa lyhyessä ajassa.

Luennolla puhuttiin paljon tavoitteista. Tavoitteen täytyisi olla realistinen, tarkka ja mitattavissa oleva, positiivinen ja mikä tärkeintä, oma. Joustavuus on tärkeää myös, matkalla kohti tavoitetta on hyvä olla valmis muuttamaan suuntaa tai tavoitetta tarpeen mukaan. Myös omat taloudelliset ja muut resurssit täytyy arvioida, jottei matkalla tavoitetta kohti joudu tekemään liian suuria uhrauksia. Tavoitteen kuvittelemisen tulisi synnyttää kihelmöivää innostuksen tunnetta, jotta tunnistaa kyseessä olevan jotain, mitä todella haluaa. "Haluan kehittyä ratsastajana" ei siis ole kyllin tarkka, mutta "haluan saada 60 % helposta aasta ensi kaudella" on.

Onnistumista estävät monella negatiiviset uskomukset, kuten "minusta ei ole kilpailijaksi" tai "kilpaileminen on kamalaa", jotka helposti alkavat toimia itseään toteuttavina ennusteina. Katri kertoi ihmisen puhuvan itselleen n. 60 000 sanaa päivässä, josta suurin osa on samaa kuin edellisenä päivänä, joten tämän sisäisen puheen sävy on tärkeää.

Menestyjät erottaa muista oikeanlainen tavoitteen asettelu, sitkeys työssä sen eteen, joustavuus toiminnassa, uskallus erottua muista sekä oikeanlainen asenne. Tällainen toiminta ja ajattelu sopii huonosti nöyryyteen ja vaatimattomuuteen, mutta välttämättä näitä ei tarvitse toitottaa suureen ääneen vaan pitää ennemmin omina ohjenuorina.

Teimme luennolla pari yhteistä mielikuvaharjoitusta, joilla tuntui olevan jotakin yhteistä hypnoosin kanssa. Rentoutuminen, rauhoittuminen, keskittyminen, suggestiot, ajatuksen ja toiminnan muuttaminen. Rentoutusharjoitus alkoi sillä, että tuli muistella sitä hetkeä, jolloin on viimeksi ollut oikein rentoutunut. Niin, milloinkohan? Sama päti keskittymisharjoituksessa, jollei koskaan ole rentoutunut, on tunnetta varmasti hyvin vaikea saavuttaa kilpailutilanteessa ja jolle koskaan keskity, vaatii asia harjoitusta.

Menneiden muisteluun tai harmitteluun on turha haaskata liikaa energiaa, vastoinkäymisiä sattuu kaikille enemmän tai vähemmän ja jokainen onnistuu jossain. Helpompaa on hyväksyä tapahtunut ja jatkaa eteenpäin. Joskus vastoinkäymisistä syntyy jotain hyvääkin.

Taidollisia puutteita NLP:llä ei korjata, joten oikeanlainen lajiharjoittelu on aivan yhtä tärkeää.

Omaksi vaikutelmakseni jäi, että jokainen ratsastaja varmasti hyötyisi tämänkinlaisesta valmennuksesta.

www.tenho.fi