Ratsastamisesta on tullut supermukavaa viime viikkoina.

-20-30 asteen pakkaset kiusasivat aikansa, mutta Cinda sieti parin viikon levon ja köpöttelyn tapansa mukaan hyvin.

Koska hevonen toimii kankikuolaimilla niveltä paremmin on niillä nyt sitten menty säännöllisesti. Kotivalmentaja muistutti, että voihan niillä nivelsuitsilla mennä vaikka maastoon. Alan vihdoin ymmärtää, kuinka hieno ja mukava hevonen Cinda onkaan. Kangilla Cinda ei vie eikä paina itseään etupainoiseksi vasten kättä. Tästä on seurannut se, että ratsastaja on pystynyt istumaan ilman, että asennon ylläpitämiseksi tarvitsee puristaa ja kamppailla, eikä ratsastaminen kaikenkaikkiaan ole niin uuvuttavaa kuin ennen. Seurauksena pohjetta on helpompi käyttää ja hevonen vastaa siihen paremmin. Kun vetoa ei ole, voi käsi olla kevyt ja elävä. Alakaula on alkanut siirtyä yläkaulaksi. Suitsituksen vaihdon jälkeen myös pelätty pohkeenväistö on alkanut sujua. Avo ravissa on helppoa molempiin suuntiin ja hiljalleen olemme alkaneet kokeilla sulun alkeitakin. Sulkuja ei voi sanoa helpoiksi, mutta jotain siihen suuntaa on jo saatu aikaiseksi. Uralla onnistun jo näkemään peilistä taipuneen hevosen ja neljä jalkaa (travers), mutta uralta sisään pyrkiessä (half-pass) paketti hajoaa.

Suoruutta olemme hakeneet pituushalkaisijalla ravissa ja laukassa. Komplikaationa ilmeni se, että oikea laukka ei noussut enää suoralla vaan ainoastaan kaarevalla uralla, suoralla Cinda tarjoaa ainoastaan vasenta. Syytä pohtiessani tulin siihen tulokseen, että vasemmalta vetäminen lienee jäänyt muistiini niin vahvasti, että taidan istua enemmän vasemmalla ja pitää sieltä liian vahvaa tuntumaa. Oikea laukka alkoi nousta, kun päästin vasemmasta niin, että pääsin asettamaan oikealle ja hilasin oikeaa polvea taakse ja vasenta eteen. Ei kuulosta oppikirjamaiselta, mutta toimi. Eilen teimme vastalaukkaa ensin keskiympyrällä ja sitten kolmikaarista kiemuraa. Vasen on helpompi kuin oikea, mutta oikeakin pysyy, kunhan huolehtii laukan terävyydestä ja pyöreästä niskasta.

Takaosakäännökset ovat jotakuinkin kunnossa, ja ne ovatkin tuntuneet olevan liikkeistä helpommasta päästä Cindan kanssa aina.

Soitin Tanskaan www.viegaard.dk kehuakseni hevosta heillekin. Ostajat reklamoivat vioista, mutta moniko viitsii ottaa yhteyttä kertoakseen, että ihan mukavasti menee?

Ensi viikolla onkin taas Pietin kurssi.